srijeda, 29. siječnja 2014.

Predavanja o maslinarstvu


U utorak, 4. veljače, s početkom u 17:00, u gradskoj vijećnici, znanstvenici Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, održat će maslinarsku radionicu tijekom koje će biti obrađene slijedeće teme:

  1. Kompatibilnost sorti masline u oprašivanju i oplodnji – kriteriji u odabiru najuspješnijih kombinacija sorti (predavač: Dr. sc. Gabriela Vuletin Selak)
  2. Agrotehničke mjere uzgoja masline s naglaskom na rezidbu i obnovu maslinika (predavač: Mr. sc. Jakša Rošin)
  3. Utjecaj raznih čimbenika na kvalitetu maslinovog ulja (predavač: Dr. sc. Mirella Žanetić 
Po završetku predavanja, sudionici će imati priliku kušati ulja različitih kategorija kvalitete, gdje će im se ukazati na pozitivne i negativna odlike maslinovog ulja.
Radionica je besplatna i otvorena za sve maslinare i ljubitelje maslinovog ulja.

utorak, 28. siječnja 2014.

Ugibati će bukve i gire od starosti


Nesposobni HDZ i njegov priljepak HSS, tako su dobro ispregovarali ribarstvo sa EU da su ukinuli tradiciju stanovnika priobalja i otoka ribarenja mrežama. Oni koji nisu profesionalni ribari neće moći uporabiti mreže, osim ako već imaju dozvolu, najmanje 60 godina i prihod po kućanstvu koji ne prelazi cca 1600 kuna. Tako da će bukve i gire ugibati od starosti, jer njih profesionalci ne love.
Zakon o morskom ribarstvu propisuje da će se to pravilo primjenjivati od 1.01.2015. godine. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede, kojeg vodi u prostoru i vremenu izgubljeni Jakovina, odbija produžiti važeće dozvole, jer da će ministar donijeti propise kojim će se od 1.03.2014. uvesti navedeno. Suludo. Oni koji moraju primjenjivati važeće propise to odbijaju. Umjesto da smanjuju štetu koji trpe građani oni je povećavaju i unose pravnu nesigurnost.

nedjelja, 26. siječnja 2014.

Svitnjok u Podšpilju: drugi dan


Jučer je u Podšpilju, u organizaciji udruge Lavurat za poja, bilo događanja od jutra pa dugo u noć. Viške udruge su se dogovarale o zajedničkom nastupu i povezivanju. Održavale su se predstave i radionice za djecu......


......održan je sajam viških proizvoda........


....a navečer  je domom odjekivala dobra glazba. Svirali su Mate and friends, Nilla and Band i Repassage.

petak, 24. siječnja 2014.

Svitnjok u Podšpilju: prvi dan


Udruga Lavurat za poja organizira ovog vikenda u Podšpilju razna događanja. Danas je udruga MI održala za Viške udruge seminar: Strateška planiranja. 
Na seminaru su bili predstavnici udruga: Lavurat za poja, LAG-a Škoji, Provisla, Udruge maslinara i uljara otoka Visa, te nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sutra je nastavak seminara sa početkom u 9 sati i nije kasno da se priključe i predstavnici drugih udruga.


Nakon seminara, prikazan je kratki film "Kapi mora, kapi sunca" autora Matka Petrića, a potom je nastupala klapa Liket, pjesme je recitirao pjesnik Vinko Kalinić, a prisutne je posebno oduševila spisateljica, blogerica i kolumnistica Slobodanka Boba Đuderija čitajući svoje pripovjetke.


Sutra je, nakon seminara, u 13 sati fažol, u 15 sati je lutkarsko-dramska igra, u 15,30 radionica za djecu i odrasle i okrugli stol, u 18 sati sajam otočkih proizvoda i rabljenih stvari, u 20 sati prikazati će se  dva dokumentarca o Visu, te u 21 sat koncert.

četvrtak, 23. siječnja 2014.

Laburisti Visa o plovidbenom redu

Hrvatski laburisti – Stranka rada
Ogranak Vis
Vis, 22. siječnja 2014. godine

Predsjednik Gradskog vijeća g. Stipe Vojković
Gradonačelnik Grada Visa g. Ivo Radica
Gradskim vijećnicima Grada Visa

Poštovani,

poznato vam je da tijekom zime katamaran često (po našem mišljenju - prečesto) ne održava liniju Vis-Split-Vis, zbog loših vremenskih uvjeta.
U tim slučajevima, zbog neisplovljavanja katamarana građani dolaze u poziciju da mogu isploviti, prema odredištu tek sljedećeg dana. To je osobito problematično petkom navečer kada se Viški školarci, koji imaju školu u drugoj smjeni (Pomorska škola i dr.), često ne mogu vratiti na Vis. Iste probleme imaju i Višani koji rade u Splitu. Isto vrijedi i za nedjelju.
Svima je u interesu da mladi što više budu na otoku, te da Višani s prebivalištem u Splitu što više pomažu svojim roditeljima i rade na obiteljskim imanjima.
S obzirom na to, kao i činjenicu da je praksa na svim linijama da trajekti imaju zadnje polaske na liniji, predlažemo da se od Jadrolinije zatraži da odredi plovni red tako da trajekt koji plovi na liniji Vis-Split-Vis uvijek bude zadnji.
U tom bi slučaju plovidbeni red trebalo uskladiti i s koncesionarom katamaranske linije U.T.O. Kapetan Luka.

Na znanje: građani Visa                                                    Predsjednik ogranka


                                                                                           Željko Vojković

srijeda, 22. siječnja 2014.

Analiza ulja iz 2012. godine

Analiza ulja je pokazala kakva je izuzetna bila maslinarska 2012. godina. Jučer sam preuzeo analizu kvalitete maslinovog ulja izrađenu 8.11.2013. prerađenog 23.10.2012. godine i rezultati su izvrsni. Broj slobodnih masnih kiselina je ostao na 0,10 (za extra djevičanska ulja dozvoljeno je 0,80), a promijenio se samo peroksidni broj sa 1,93 mmol O2/kg na 3,65 (dozvoljeno 10).
Rana berba, brza prerada i čuvanje u inoxu sa plivajućim poklopcem na hladnom mjestu pokazuje da maslinovo ulje može bez problema zadržati svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja i više od godinu dana.
Maslinare upozoravam da do 31.siječnja 2014. godine mogu prijaviti poticaje za maslinovo ulje prodano 2013. godine. Poticaj je 10 kuna po prodanoj litri ulja. 
Ima maslinara koji još nisu preuzeli u PZ Podšpilju potvrde o analizi ulja iz 2012. godine, pa bi bilo dobro je preuzmu. 

ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

101. godišnjica rođenja Marijana Burića


Na današnji dan rođen je viški skladatelj Marijan Burić ( Podšpilje, 20.01.1913.-Zagreb 7.10.1979.). Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je profesor u Gospiću i Splitu. Nakon povratka iz El Shatta bio je profesor i dirigent u Splitu. Od 1946. do 1972. godine bio je profesor Muzičke škole "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu. Na viškoj Ravnici, 1964. godine, tijekom otkrivanja spomenika "Tuđe nećemo svoje ne damo" dirigirao je viškom glazbom i zborom od oko 150 višana. Skladao je skladbe na čakavske stihove - Galiotova pesan, Pipa, Zaspao lipi Ive, Nonić i nona. Skladao je opsežni kantatni ciklus Niknuti iz praha, baletnu muziku, zbornu glazbu i drugo.
                                                                                                                                       Joško Repanić

utorak, 14. siječnja 2014.

Laburisti SDŽ: Odgovorno planiranje


Posljednih godina, svjedoci smo beskrupuloznih nasrtaja na najvrijednije dijelove prostora Splitsko-dalmatinske županije. Završni čin dogodio se 2013. godine kad je zajedničkim podizanjem ruku i vladajućeg HDZ i oporbene Kukuriku koalicije usvojen Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije. Prostornim planom omogućava se pohlepnom neoliberalnom kapitalu apartmanizacija, čije je naličje betonizacija, uništavanje kulturnog identiteta i krajolika, a sve u svrhu nekretinskog biznisa.
O kakvoj se razarajućoj politici radi vidljivo je i iz Analize turističkog prometa 2012. koju je izradila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prema Analizi, u turističkim apartmanima broj dana boravaka je 68, a kod hotela 124. Poznato je da je za lokalnu zajednicu prihod po postelji u hotelu nekoliko puta veći od onog u apartmanima.
Nažalost, lokalnim prostornim planovima ne mogu se ukidati ili mijenjati turističke zone predviđene za apartmanizaciju, ali se višim standardima u lokalnim planovima može smanjivati maksimalni broj postelja u apartmanima.
Laburisti Splitsko-dalmatinske županije pomagati će i poticati, svim mogućim sredstvima, lokalne zajednice koje višim standardima planiranja mogu smanjiti štetu koja im se nanosi Županijskim planom i povećati zaštitu krajolika.
                                                                                                                    Željko Vojković

nedjelja, 12. siječnja 2014.

Rujnica rekorderka


Ovo je najveća rujnica koju sam vidio. U literaturi se navodi da joj je klobuk širok 5-12 cm, a ovoj je klobuk širok 19 cm.

nedjelja, 5. siječnja 2014.

Starost stanovništva grada Visa


Izvor: HRstat

U 2012. godini na području grada Visa rođeno je 24 djece, a umrlo je 28 osoba. Index rođenih/umrlih je 85,7, a na području grada Komiže katastrofalnih 40,7, te na području države 80,8.